ΑYTOΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΡΗ!
Σε συνέχεια της ραδιοφωνικής εκπομπής "ARIS Retro 1914" που έγινε μέσω του Yellow Radio 101.7 και επειδή τα γραπτά... μένουν η αποψινή παρουσίαση του θέματος έρχεται να αποκαταστήσει μια ιστορική ανακρίβεια και ταυτόχρονα να αναδείξει στο Πανελλήνιο το γεγονός, την ύπαρξη και γέννηση του πρώτου Συνδέσμου Φίλων ή Οπαδών στην Ελλάδα.
Λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (1945) ο Άρης ανασυγκροτείται και μέσα στο πλαίσιο αυτό δημιουργεί το παλιό του Εντευκτήριο-Λέσχη το οποίο στεγάστηκε επί της Βασιλίσσης Όλγας 30 για περίπου 20 χρόνια!
Το παλιό Εντευκτήριο-Λέσχη του Άρη ήταν ένας πολυμορφικός χώρος στον οποίο λάμβαναν χώρα εκδηλώσεις του Συλλόγου, βραβεύσεις αθλητών, διοικητικά συμβούλια του Α.Σ., συγκεντρώσεις αθλητών, αλλά αποτέλεσε και πόλο έλξης για χιλιάδες οπαδούς-φιλάθλους του Άρη με μαζική εισροή, οι οποίοι εκεί είχαν βρεί το δικό τους Αρειανό στέκι!
Αρειανοί από όλα τα σημεία της πόλης πήγαιναν στο Εντευκτήριο-Λέσχη του Άρη για να συζητήσουν, να προβληματιστούν, να πιουν, να φάνε, να παίξουν διάφορα παιχνίδια (τάβλι, χαρτιά κ.α.) αλλά και για να δίνουν ραντεβού, όταν πρόκειται να ταξιδέψουν εκτός πόλης , ως αφετηρία κάποιας οπαδικής εκδρομής.
Εντευκτήρια Αθλητικών Συλλόγων είχαν όλες οι ομάδες της Θεσσαλονίκης, όμως από τα ιστορικά στοιχεία που προκύπτουν κανένα δεν υπήρξε στο ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας του όπως αυτό με του Άρη, με τη δυναμική συμμετοχή οπαδών-φιλάθλων, καθώς όλα τα υπόλοιπα λειτούργησαν μόνο ως γραφεία διοικήσεων.
Το παλιό Εντευκτήριο-Λέσχη του Άρη στεγαζόταν σε ένα ιδιαίτερο και όμορφο χώρο σε ένα νεοκλασσικό κτίριο στον 1ο όροφο, με θέα τον Θερμαϊκό, με μεγάλο προαύλιο κήπο, ενώ δίπλα ακριβώς βρισκόταν και το παλιό γηπεδάκι μπάσκετ του Συλλόγου.
Αρειανοί φτωχοί, μεσαίας τάξης, πλούσιοι, νέοι και πρεσβύτεροι, έδιναν καθημερινά το παρόν τους στη Λέσχη, και ο χώρος δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα από τους σημερινούς Συνδέσμους Οπαδών.
Χώρος στολισμένος με λάβαρα, κασκόλ, σημαίες, φωτογραφίες στους τοίχους, ενώ μέσα σ'αυτόν βρίσκονταν και τα κύπελλα-τρόπαια του Συλλόγου τα οποία μπορούσε ο οποιοσδήποτε να ακουμπήσει, να κοιτάξει και να θαυμάσει!
Ο κόσμος του Άρη δεν χρειάζεται... συστάσεις για το τι έκανε στο παρελθόν, όντας πρωτοπόρος σε εκδρομές, σε έργα και ημέρες!
Ήταν ο πρώτος που ταξίδευε στο εσωτερικό της χώρας με ατμόπλοια και τρένα της εποχής, από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του Συλλόγου.
Ήταν ο πρώτος που ταξίδεψε στο εξωτερικό, ο πρώτος που ταξίδευε στην επαρχία αλλά και στην Αθήνα, ενώ η οπαδική εκδρομή των 50 φιλάθλων που ταξίδεψαν στην Τουρκία το 1930 έχει γράψει ιστορία!
Κάντε μια έρευνα στο διαδίκτυο και αναζητήστε τον πρώτο οπαδικό Σύνδεσμο στην Ελλάδα...
Το αποτέλεσμα θα σας δείξει έναν Σύνδεσμο του Παναθηναϊκού το 1952 με ονομασία ΣΦΟΠ (Σύλλογος Φιλάθλων Οπαδών Παναθηναϊκού).
Η περιγραφή γύρω από τον ΣΦΟΠ αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ο ΣΦΟΠ λειτούργησε και Λέσχη στην οποία τα μέλη της έπαιζαν σκάκι και πινγκ πονγκ, ενώ καθιέρωσε και βραβεία ήθους για τον αθλητή που θα ξεχώριζε".
Ένας Σύνδεσμος που σε σύγκριση με το παλιό Εντευκτήριο-Λέσχη του Άρη ΔΕΝ διέφερε... σχεδόν σε τίποτα!
Ίσως μόνο στο όνομα, καθώς σε αυτό του Παναθηναϊκού αναφέρονται οι λέξεις "Οπαδός-Φίλαθλος" αλλά στην ουσία οι δυο αυτοί χώροι εξυπηρετούσαν όλες τις ανάγκες και επιθυμίες των οπαδών, γιατί το Εντευκτήριο-Λέσχη λειτούργησε όπως θα διαβάσατε παραπάνω και ως Σύνδεσμος Οπαδών του Άρη!
Εντάξει, και ο Super3 και οι Ιερολοχίτες, όπως και άλλοι Σύνδεσμοι σε ολόκληρη την χώρα δεν εμπεριέχουν στην επίσημη ονομασία τους τις λέξεις "Οπαδοί-Φίλαθλοι".
Αν αυτός είναι ο λόγος που ο πρώτος Σύνδεσμος στην Ελλάδα είναι αυτός του Παναθηναϊκού, το 1952, συγνώμη, αλλά στη προκειμένη περίπτωση το Εντευκτήριο-Λέσχη του Άρη βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία από το 1945!
Αθλητές και φίλαθλοι του Άρη στο εσωτερικό της Λέσχης
Πάνος Κατσούφρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: