Top Ad unit 728 × 90

Aris Retro 1914

random

Ο θεσμός του Άρη

Ο ΑΡΗΣ, συμπληρώνει στις 25 Μαρτίου 2014, 100 χρόνια ζωής. 
Στον προεδρικό του θώκο έχουν "καθήσει" πολλοί πρόεδροι εκ των οποίων κάποιοι έχουν διατελέσει "καπετάνιοι" ολόκληρου του συλλόγου. Του Α.Σ. ΑΡΗΣ!!!
Διοίκησαν έτσι τα τμηματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλευ, πόλο, στίβο, κολύμβηση κτλ.
Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Μ. Κυδωνάκης(1914-1916) και ο τελευταίος της προπολεμικής περιόδου ο Μ.Ματθαίου(1938-1941).
Κατά τα πρώτα έτη της μεταπολεμικής περιόδου πρόεδρος διετέλεσε ο Ιωάννης Αγγέλλου για να τον διαδεχτεί το 1967-1969 ο Κλεάνθης Βικελίδης.
Σαν σημαντικότερη προσφορά καταγράφεται αυτή του Νίκου Καμπάνη τις περιόδους, 1969-1970, 1970-1972, 1973-1974, 1975-1976. Από το 1977 και μετά ο πλέον πετυχημένος πρόεδρος ήταν ο Μενέλαος Χατζηγεωργίου, τόσο για το ποδοσφαιρικό τμήμα όσο και για τον πολυνίκη μπασκετικό ΑΡΗ!!! Κυρίως βέβαια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνου που αποτέλεσε την αφορμή για τον ερχομό του Νίκου Γκάλη στην Ελλάδα.
Όταν οι Α.Σ. μετεράπηκαν σε ανώνυμες εταιρίες, σε ΠΑΕ, ΚΑΕ κτλ, ο ΑΡΗΣ άλλαζε προέδρους σαν τα πουκάμισα, σε μεγαλύτερο βαθμό στην ΠΑΕ.
Κάλλεν,Μαραβέλιας, Ιωαννίδης, Δασυγένης, Τζενεράκης, Δεδέογλου, Ηλιάδης, Τσαρούχας, Γράντας, Σπύρου, Πολιτάκης, Μπουτοβίνος, Παναγούλιας, Ματθαίου, Σκόρδας, Αθανασιάδης και τώρα ξανά Ηλιάδης.
Δεν θα εξετάσουμε κατά πόσο επιτυχημένος ήταν ο καθένας, ούτε βέβαια και τα πολλά λάθη που διέπραξαν εις βάρος του ΑΡΗ!!!Άλλωστε αυτό φαίνεται από τη συχνότητα που οι εκάστοτε πρόεδροι, έβρισκαν με την ταχύτητα του φωτός τον αντικαταστάτη τους.
Εκεί που θα έπρεπε να σταθούμε είναι η λέξη Θεσμός!
Όσον αφορά την έννοια του προεδρικού θώκου στον ΑΡΗ. Ακούγεται συχνά και από αρκετούς δημοσιογράφους, παραγωγούς ραδιοφωνικών εκπομπών, εφημερίδες και ιστοσελίδες, το κατα πόσο είναι ανάγκη ο Αρειανός να στηρίζει το συγκεκριμένο "Θεσμό".
Είναι αυτό το σημείο γραφικότητας, όπου βρίσκουν κοινό σημείο αναφοράς αυτοί που ξεχνούν πως ο ΑΡΗΣ δεν είναι σύλλογος παραγωγής προέδρων, αλλά αθλητικό σωματείο.
Ο μοναδικός άνθρωπος σε όλο τον κόσμο που εκπροσώπησε τον ΑΡΗ, με κανόνες, λειτουργίες, οράματα, σχέδιο, αποφάσεις, με πολιτική υπόσταση τον ΑΡΗ ήταν ο Νίκος Καμπάνης. Από εκεί και ύστερα το χάος. Ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις για να μπορέσουν οι επόμενοι να θεωρήσουν την "καρέκλα" τους θεσμό για να τους σέβεται ο κόσμος.
Αλίμονο αν αποκαλούμε τον "θεσμό" Νίκο Καμπάνη, όπως τους σύγχρονους καρεκλοκένταυρους με τον ίδιο τρόπο. Στον ΑΡΗ, έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι το "ουδείς αναντικατάστατος" δεν ισχύει. Το 99% των προσώπων που έχουν διοικήσει τον ΑΡΗ, από το 1980 και μετά ήταν αναλώσιμοι.
Στη σύγχρονη εποχή οι θεσμοί έχουν καταλυθεί. Ειδικά σε ένα σύλλογο όπως ο ΑΡΗΣ, που έχει περάσει τα πάνδεινα. Ειδικότερα από τους προέδρους του. Ο δήθεν "θεσμός" δεν είναι δυνατόν να στέκεται εκεί και να περιμένει αυτόν που θα κάτσει πάνω του και θα περιμένει να διοικήσει τον ΑΡΗ.
Η δημοκρατικότητα δεν ισχύει στα μεγάλα κλαμπ που πασχίζουν από τίτλους. Τρανά παραδείγματα αυτά της Μπαρτσελόνα και της Ντόρτμουντ με τις τεράστιες ιδιαιτερότητες τους. Η μεν Μπαρτσελόνα είναι μία ομάδα που εκπροσωπεί το έθνος της Καταλονίας, με όλα τα παρελκόμενα της ανεξαρτησίας, του έμμεσου "πολέμου" με την Καστίλλη και του κράτους της Μαδρίτης.
Η δε Ντόρτμουντ πριν καταφέρει αυτά που έχει σήμερα, πήρε Τσάμπιονς Λιγκ και δάνειο από τη μεγάλη της εχθρό Μπάγερν Μονάχου η οποία αποζητά τον ανταγωνισμό, για να είναι η ίδια ανταγωνιστική στην Ευρώπη.
Οπότε λοιπόν δεν μπορεί κανείς να στηρίξει με τρανταχτά επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν ένα Λαό, όπως του ΑΡΗ, πως σχέδια τύπου Λέσχης ευσταθούν και μπορούν να δίνουν λύσεις. Από τη στιγμή μάλιστα που ο ΑΡΗΣ δεν έχει πάρει τίτλο από το 1970!!!
Για να διατηρήσεις τελικά την έννοια ενός θεσμού, αν μπορούμε να τον αποκαλούμε έτσι, πρέπει να έχεις δημιουργήσει πριν τις συνθήκες, να βρεθεί ο κατάλληλος για να τον εκπροσωπεί επάξια με όλες τις απαραίτητες παραμέτρους και με αποτελέσματα.
Τα τελευταία χρόνια στην ΠΑΕ, ο ΑΡΗΣ, διοικείται από 4 Προέδρους!!!
Ο ένας είναι πρώην, ο δεύτερος της Λέσχης είναι ο μεγαλομέτοχος, ο τρίτος είναι εκλεγμένος από τον δεύτερο και ο τέταρτος εκλέγεται κι αυτός από τα μέλη του μεγαλομετόχου και από το σύνολο των υπόλοιπων τριών .
Ο πρώτος έφυγε και πλέον δεν υπάρχει, ο δεύτερος που αντικαταστάθηκε αντικατέστησε μέσω εκλογικών δημοκρατικών διαδικασιών τον τρίτο και ο τέταρτος αντικαταστάθηκε από αυτούς που έδιωξαν τους προηγούμενους τρεις!!!!!
Ποιος από τους τέσσερις είναι ΘΕΣΜΟΣ;
Κ-Α-Ν-Ε-Ν-Α-Σ!!!!
Γιατί πολύ απλά για να είσαι θεσμός πρέπει να σε σέβονται. Πείτε μου ποιον σεβάστηκε ο Αρειανός κόσμος αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, φίλαθλοι, οπαδοί,πολιτικοί, σωματεία, τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια;
Ποιος από αυτούς που έκατσαν στον "θεσμό" σεβάστηκαν αυτήν ακριβώς την έννοια;
Ποιος από αυτούς τους "θεσμούς" σεβάστηκε τον ΑΡΗ;
Ο ΘΕΣΜΟΣ, είναι ένας γιατί υπάρχει 100 χρόνια και μέσα από τα σπλάχνα του γέννησε ανθρώπους με ήθος που τον αγαπούσαν, γέννησε αθλητές που τον τίμησαν, γέννησε ΘΕΟΥΣ που τον προστάτεψαν και τον πήγαν στα ουράνια, γέννησε "ΘΕΣΜΟΥΣ" που έγραψαν το όνομα τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία.
Το ξέρετε το όνομα του;
ΑΡΗΣ λέγεται και πρέπει να είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ!!!
Θα κλείσω με τον τελευταίο "Θεσμό" που ευτύχησε να έχει ο ΑΡΗΣ και ένα "ρητό" του που έκανε έναν ολόκληρο ΛΑΟ ν' ανατριχιάσει.
"Για ένα τέτοιο σύλλογο αξίζει κανείς ακόμα και να πεθάνει".
Νίκος Καμπάνης, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΑΡΕΩΣ!!!

                                                                                        Αριστοτέλης Δεληγιάννης
Ο θεσμός του Άρη Reviewed by Administrator on Μαΐου 28, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by retro1914 © 2014 - 2015
Powered By Aris Retro 1914, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.